KÖZSÉGHÁZA


Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást  igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében biztosítjuk az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást. Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzat a a házi segítségnyújtással kapcsolatos feladatait társulási formában látja el a Keszthely és Környéke Kistérésgi Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központtal.

A házi segítségnyújtás keretében gondoskodunk elsősorban azokról az időskorú személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek, illetve hozzátartozóik róluk gondoskodni nem vagy csak részben képesek, akik állapotukból adódóan az önálló életvitellel kapcsolatos feladataik ellátásában segítséget igényelnek, de egyébként önmaguk ellátására képesek, azokról az egészségi állapotuk miatt rászoruló személyekről, akik a rehabilitációt követően a saját lakókörnyezetükbe történő visszailleszkedés céljából támogatást igényelnek önálló életvitelük fenntartásához. Az ellátások igénybevétele önkéntes, az igénylő, illetve annak törvényes képviselője kérelmére történik. Gondozási szükséglet vizsgálat alapján állapítható meg a szociális rászorultság, melyet az intézményvezető vagy az általa megbízott személy végez. A házi gondozó feladatai két csoportban kerültek felosztásra: 1., az egészségi állapot figyelemmel kísérése: mentális gondozás, segítő beszélgetés, tanácsadás, információ nyújtás, a táplálkozáshoz szükséges élelmiszerek biztosítása (vásárlás), gyógyszer felíratása, kiváltása, postai és hivatali ügyintézés, kapcsolattartás háziorvossal, egészségügyi intézményekkel, hozzátartozókkal, más szükséges szolgáltatások, ellátások igénybevételének szervezése (pl.szociális étkeztetés), 2., fizikai gondozás. személyi (mosdatás, fürdetés, haj-, kéz-, láb-, körömápolás, pelenkázás) és környezeti higiénia (takarítás, fertőtlenítés, mosás, vasalás, mosogatás) biztosítása, mozgatás, mobilizálás állapottól függően. A személyi térítési díjak jövedelemvizsgálatot követően egyénileg kerülnek megállapításra a jogszabályok és a fenntartó rendelete alapján.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
Célja az adott településen élő idős, egyedülálló személyek biztonságának növelése. Olyan gondozási forma, amely során az ellátott személy segélyhívását követően az ügyeletes gondozónő 30 percen belül felkeresi a segélykérőt, és a felmerült probléma megoldása érdekében intézkedik. Indokolt esetben kezdeményezi további egészségügyi, vagy szociális ellátás igénybevételét.
Az ellátás szempontjából szociálisan rászorultnak minősül az egyedül élő 65 év feletti személy, az egyedül élő súlyosan fogyatékos vagy pszichiátriai beteg személy, vagy a kétszemélyes háztartásban élő 65 év feletti, illetve súlyosan fogyatékos vagy pszichiátriai beteg személy, ha egészségi állapota indokolja a szolgáltatás folyamatos biztosítását.
A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás folyamatos, 24 órás készenléti rendszerben működik. Az idős személyeknél van egy állandóan maguknál tartott, nyakba akasztható segélyhívó gomb. A diszpécserközpont segélyhívás esetén a segítséget kérő nevének és címének, egyéb elérhetőségének és jelzett problémájának közlésével értesíti a készenlétben lévő gondozót, aki 30 percen belül a helyszínre érkezve szakszerű ellátásban részesíti a gondozottat.
A szolgáltatás igénylése esetén napi 30 Ft térítési díjat számolunk fel készülékenként.

Érdeklődés és jelentkezés a szolgáltatás igénybevételére:

Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás Szociális Szolgáltató Központ
Cím: 8360 Keszthely, Pethő utca 1.
Intézményvezető: Deutsch Márta
Tel, fax: 83/ 311-019
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
honlap: www.keszthelytarsulas.hu

 
 

Infoblokk Kedv Final Felso Erfa

Magyarfaluprogram Logo