GYENESINFO


Az alábbiakban Gyenesdiás és környezetének természeti látnivalói ismerhetőek meg. A látnivalók felkereséséhez javasoljuk az oldal alján található dinamikus turista útvonaltervező használatát.  Jó túrázást kívánunk!

Vadlánlik-domb, Diási szőlők északi végződése felett

A Ló-hegycsoport egyik oldalában kis barlangnyílás húzódik meg, amelyet a környékbeliek évszázadok óta egyetemlegesen Vadlánliknak neveznek. Nem más ez, mint egy emberkéz által kibővített széleróziós kőfülke. A századforduló táján a helybéliek titkos pálinkafőző helyként használták. A Nagymező felé haladva a Tücsökdomb aljában lévő feldiási csordakútig együtt haladó S és K+ jelzések közül, ha a sárgát választjuk, akkor egy meredeken emelkedő, vízmosásos úton juthatunk el ehhez a kőfülkéhez.

 

Nagymező – Festetics kilátó

A terület legmélyebb pontja (Nagymező) a tenger szintje felett 180 méterre, a legmagasabb kiemelkedés (Festetics kilátó) 235 m magassági pontban helyezkedik el a Keszthelyi-hegység délnyugati oldalán, a Balatontól 2,5 km-re.
A Nagymező nemcsak Gyenesdiás, hanem a Keszthelyi-hegység egyik legkedveltebb kirándulóhelye, ahol kiépített szalonnasütőhelyek, asztalok, - padok, focipálya, esőbeálló várja a kirándulókat, természetbe vágyókat. A nagymező nyugati oldalán gyalogösvényeken juthatunk fel a Kerek-hegy legmagasabb pontjára, amelyen háromszintes kilátótorony emelkedik. A 2000-ben újraépített Festetics kilátóból gyönyörű körpanoráma nyílik a Keszthelyi-öböltől a hullámos felszínű kisebb-nagyobb völgyek szabdalta hegyhátakig. A Nagymezőről indul a 2001-ben felújított erdei tornapálya is, amely sportrendezvények helyszíne és számos iskola edzőklub teszi próbára a növendékeit. Az 1300 m hosszú, 16 állomásból álló tornapálya várja a "kicsiket és nagyokat" egyaránt.

Szoroshadi út – Pénzesgödrök

A Pilikáni út végétől induló Szoroshadi út a Pilikáni erdő és a Meleghegy között húzódik végig. Elbeszélések szerint a név eredete visszavezethető egy török időbeli ütközetig, ahol a magyarok "megszorították a törököt" a területen, és győzelmet arattak fölötte. A terület mentén sok helyen széles gödrök, árkok nyomát fedezhetjük fel, melynek felszínén az alapkőzet kavicsos rétege látszik.

Ezekről az ásás nyomát jelző árkokról, gödrökről az a legenda, hogy Falud település törökidőbéli pusztulását megelőzően a falu bírója félelmében elásta a kincsesládáját, a szomszédos erdő határában. A törökdúlást (1548) nem élte túl senki, és később az emberek pontosan nem is tudták hogy a kincs merre is lehet, azért felásták a vélt erdőszélt, persze a mai napig mindhiába. Innen az elnevezése a gödrös, árkos helyeknek: "Pénzesgödrök".

Országosan is ritka, hogy ilyen viszonylag kis területen sok értékes és fokozottan védett növény forduljon elő. A területen 27-30 év körüli feketefenyvesek találhatók. A ritka és értékes növények ezek között lévő tisztásokon, ill. nyiladékokban fordulnak elő. Védett növényritkaságai közül kiemelkedik a fokozottan védett légybangó és a sallangvirág. Ez utóbbi évente mintegy 25-70 virágzó tővel. Magyarországon ilyen egyedgazdagságú hely csak itt ismert.

 

Kerek-hegy, Kűmell (Ördög-szikla)

A Kűmell a hegység nyugati részén levő, a Lőtéri utca felett meredeken emelkedő, közel 30 m magas páros dolomitszikla-fokának a neve, amely közvetlenül a falu fölé emelkedik. A sziklás terület közel 200 m2, maga a helyi védelemre kijelölt Kerek-hegy nagysága pedig 5,8 ha.
Gerincét és a hegy nagy részét, több mint 90 éves feketefenyő állomány fedi. Maguk a szikla fokok ember számára nehezen megközelíthetők, s talán ez tette lehetővé, hogy változatlan és háborítatlan növényzet alakuljon ki rajta.
Fokozottan védett növényei közül kiemelkedik a méhbangó egy tővel és a homoki nőszirom évente mintegy 30-40 virágzó példánnyal.

 

Varsás-hegy

Ez a védett terület a 029 a jelű kőbánya nyugati szárnya és a Gödörházy, illetve Szőlőhegyi utcák által körülhatárolt területet foglalja magába. Az elnevezés még a török időkből maradt fenn, amikor is a Balaton magas vízállása miatt a terület mentén még "varsáztak" itt a helyiek. E cserszömörcés karsztbokor-erdővel borított területen majdnem háborítatlanul maradtak fenn az eredeti növénytársulások, ritka növények. A védett terület nagysága 2,7 ha, amely a BEFAG kezelésében áll.

 

Lakatos tető (kis tisztás)

A terület a beépített övezet határán húzódik, a Vadrózsa utca végében, a Hunyadi utca és a 030 a jelű kőbánya keleti szárnya által körülzárt 0,48 ha nagyságú területen.
A helyi védettségű kis tisztáson számos ritka és értékes növényfaj fordul elő, amelyek közül a legfontosabb a légybangó kb. 20-30 töves állománya.

Helyileg védett fasorok (Sirály utcai és Fürdő utcai vadgesztenye fasor)

Oppel Imre sétány: az út két oldalán található vadgesztenye, nyár és fiatal csüngő nyír fasorra terjed ki a védelem, amely az Alsógyenesi strandra vezető sétány legszebb dísze.
Fürdő utcai vadgesztenye fasor: a zömében 80-100 éves fasornak tájesztétikai szempontból van jelentősége, amely a Gyenesdiási vasútállomáshoz vezető sétány mentén található.

Helyileg védett nádasok

A Balatonhoz szervesen kapcsolódó nádasok Gyenesdiáson is már igen degradálódtak, azonban meg kell akadályozni további pusztulásukat, mivel hiányuk később súlyos vízminőség-romláshoz vezethet.

A térségben található vonzerők

Az ide érkező turistáknak a környéken számos látnivaló ad lehetőséget a szabadidő kellemes és aktív eltöltésére: - Keszthely műemlékei és múzeumai (Festetics kastély, Balatoni Múzeum, Georgikon Múzeum, Pethő ház, Babamúzeum, Marcipán Múzeum, stb.),

 • Hévízen a világhírű gyógyfürdő,
 • a Kis-Balaton természetvédelem alatt álló területei (pl.: Kányavári sziget),
 • Balatonmagyaródon a bivaly-rezervátum,
 • Balatonedericsen az Afrika Múzeum,
 • a Szigligeti vár,
 • a Sümegi vár látványos várjátéka,
 • a zalakarosi gyógyfürdő,
 • Badacsony sajátos hangulatával, Kisfaludy ház, Bormúzeum,
 • Tapolcán a Tavas-barlang,
 • a zalaszántói Sztupa (Buddha templom),
 • Vonyarcvashegyen a Szent Mihály kápolna,
 • a balatongyöröki Szépkilátó nyújt felejthetetlen élményt az azokat meglátogatóknak.

Infoblokk Kedv Final Felso Erfa

Magyarfaluprogram Logo