Gyenesdiási Bölcsőde és Óvoda

Cím: 8315 Gyenesdiás Bartók Béla u.1.
Tel /fax: 83/311-490
E- mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Fenntartó: Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata
Intézményvezető: Világos Csabáné

GYENESDIÁSI BÖLCSŐDE ÉS ÓVODA

Cím: Gyenesdiás, Bartók Béla u. 1.
Telefonszám: 83/311-490
Intézményvezető: Világos Csabáné
E- mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.gyenesdiasovoda.hu
Fenntartó: Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzat

Az alábbi szerint szeretnénk bemutatni Önnek intézményünk történetét, összefoglaljuk munkánk főbb jellemzőit, megismertetjük a csoportok sajátosságaival, és bepillantást adunk kis gyermekeink hétköznapjaiba. Bővebben az óvoda honlapján lehet rólunk tájékozódni!
A honlapunkon talált információk reméljük, felkeltik érdeklődését és személyesen is ellátogat hozzánk. Intézményünk nyitott, szívesen látunk minden érdeklődőt! Az óvoda története, mely több mint 40 évet ölel fel megtalálható Gyenesdiás Monográfiája III. kötetében.
Az intézmény épülete, szerkezeti felépítése, elnevezése több változást, fejlesztést élt meg.

Történeti visszatekintés vázlatosan:

 • 1968 – 1972-ig nyári óvoda
 • 1972 – 2007-ig 1-2-3-4-5-6 csoportos óvoda
 • 2007. Gyenesdiás-Várvölgy Községi Önkormányzati Intézményfenntartó Társulás létrejötte. Várvölgy óvodai tagintézményben +2 csoport.
 • 2008. Bölcsődei Intézményegység
 • 2011. Zalavár Község Önkormányzata csatlakozott az Intézményfenntartó Társuláshoz. Zalavár óvodai tagintézmény +1 csoport.
 • 2013. június 30-án megszűnt az Intézményfenntartó Társulás, mindhárom önkormányzat önállóan tartja fenn óvodáját.

Jelenleg az óvoda 150 férőhellyel rendelkezik. 6 csoportban folyik a gyermekek nevelése, fejlesztése. Csoportonként 2 óvodapedagógus, 1 dajka dolgozik. Munkájukat 1 fő pedagógiai asszisztens egészíti ki. A vezető munkáját 1 fő óvodatitkár segíti. Az intézmény tárgyi felszereltsége a szakmai követelményeknek és igényeknek megfelelő. Korszerű technikai informatikai eszközellátottsággal rendelkezünk. Modern felnőtt öltöző került kialakításra, mely a dolgozók kényelmét szolgálja. Tágas, világos csoportszobák, tornaterem, ebédlő, fejlesztő szoba áll a gyermekek rendelkezésére. Az udvari komplex fejlesztő játékaink korszerűsödtek, a hátsó udvar egy részét műfű borítja.

Szakmai tevékenységünk: Nevelőtestületünkre jellemző a gyermekszeretet, a szakmai sokoldalúság, kreativitás, együttgondolkodás, elkötelezettség, aktív feladatvállalás. Többször átdolgozott Nevelési Programunkban kiemelt terület az egészséges életmódra nevelés, a játék, a környezettudatos nevelés.

Pályázataink:

 • 2006: HEFOP-3.1.3.
 • 2006: Zöld Óvoda
 • 2008: Zöld Óvoda
 • 2009: HEFOP-3.1.3/B
 • 2009: TÁMOP-3.1.4.
 • 2010: TÁMOP-3.1.7.
 • 2011: Zöld Óvoda
 • 2012: TÁMOP-6.1.2 (Alapítványi pályázat)
 • 2013: Örökös Zöld Óvoda

A sikeres pályázatok szakmai munkánk eredményei befolyásolják az intézményben lévő tartalmas, élményekkel teli személyiségfejlesztő tevékenységet.
Jó gyakorlatok:

 • „Zöld Hetek” Zöld szemlélet elméletben és gyakorlatban
 • „Hangolódó” Óvoda-iskola Átvezető Program
 • Mozgással az egészségedért – A labda szerepe a tartásjavításban.

Óvodapedagógusaink a mindennapi gyakorlatban alkalmazzák a számtalan továbbképzésen elsajátított ismeretet: drámapedagógia, angol, német, furulya, fit-ball, konduktív torna, stb.

Csoportok:

A PILLANGÓ csoport vegyes életkorú csoport.
A nagyok kedves, gondoskodó segítségével a kicsik hamar beilleszkednek csoportunkba. Lehetőségük van ellesni mindazt, amit a nagyok már tudnak.
Fontos számunkra, hogy egy biztonságos, barátságos, kiszámítható gyermekközösséget alakítsunk ki, ahol mindenki fontos és megtalálja a helyét. Igyekszünk megteremteni a feltételeket az optimális fejlődéshez egyéni bánásmóddal. Mindennapi beszélgető körben a gyerekek egyéni élményüket megoszthatják egymással. Célunk, hogy a gyerekek szeressék, tiszteljék egymást és a felnőtteket ,jó kedvvel,örömmel jöjjenek óvodába. Barátságos csoportszobánkkal, szokásainkkal törekszünk egy otthonos, családias légkör kialakítására. A gyerekek játékos ismeretszerzéséhez változatos, sokszínű tevékenységeket biztosítunk. Mesélünk,rajzolunk,festünk,barkácsolunk,énekelünk,mondókázunk,verselünk,sütünk, főzünk, sok mozgásos játékot játszunk. Kirándulunk, könyvtárba és színházba járunk. Vidám mindennapjainkat tükrözi az a sok-sok fotó, amit a csoportunkról készítünk.
A csoport óvodapedagógusai: Bencze Mónika és Ferencz-Palaczki Katalin
Dadusuk: Györei Andrea

ZÖLDIKE csoport
Az intézmény 6. csoportja, 2009-ben indult egy „szükség” teremben fél csoportként, gyermek összetételét tekintve az óvoda egyetlen homogén csoportja.
2011 szeptembere óta kibővült létszámmal, barátságos környezetben, a régi szolgálati lakás helyén működik a csoport; ahol külön kis „birodalmat” tudhatnak magukénak. A terem különlegessége a galéria, amely egyik kedvenc játszóhelye a kisgyermekeknek.
A nevelés hangsúlyos területei a négy kompetencia terület mellett: a mozgásfejlesztés, ami mindenre hatással van-, a szociális- és érzelmi nevelés; a népi játékok-körjátékok alkalmazása,a kézművességből: gyöngyfűzés, csuhézás,szövés.
A közösségi szellemet erősíti, hogy a gyermekek azonos korúak.
A csoport óvodapedagógusai: Kocsis Martina és Sulyok Orsolya
Dadusuk: Szakonyi Judit

KEREK ERDŐ csoport
A csoport az óvoda földszinti részén található, tágas, világos, tárgyi felszereltsége gazdag, terasszal rendelkezik.
Tevékenységükre jellemző: sok játék, mese–vers–dalosjáték, barkácsolás a természet kincseiből, kompetencia alapú óvodai programcsomag. A drámapedagógia módszereit kiemelten alkalmazzuk a játék, a kezdeményezések, foglalkozások folyamán. A német nyelvet játékos formában ( ének, utánzásos játék ) sajátítják el a gyerekek a mindennapokban. Általuk színesebbek lesznek a szürke hétköznapok, derűsebbek a gyermekarcok, érzelmileg gazdagabbak a velük foglalkozó felnőttek.
Csoporthagyományok: születésnapok,tök nap, Márton nap, kiránduló napok, ismerkedési délután az új gyermekek és szüleik részére.
A csoport óvodapedagógusai: Varga Zoltánné (Mónika) és Kurnát-Albrecht Boglárka
Dadusuk: Tóth Szilvia

NAPSUGÁR csoport
A csoport arculatát kialakító tényezők közt fontos szerep jut az éneknek, a furulyának és az angol kezdeményezéseknek. Fontosnak tartjuk még a szülőkkel, családokkal való kapcsolattartást. Az év folyamán gyakran szervezünk közös programokat, együttléteket, melyek mindig jó hangulatban telnek el. Igyekszünk a csoportban is otthonos, családias légkört teremteni.
A csoport óvodapedagógusai: Tóthné Regényi Csilla és Martin-Nusal Ágnes
Dadusuk: Lázár Rita

SZIVÁRVÁNY csoport
A Szivárvány csoportban hangsúlyosan van jelen a magyar hagyományok ápolása. Közös játékkal, kézműves tevékenységgel folyamatosan megemlékezünk ezekről.
Óvodánk kiemelt nevelési feladata a környezeti nevelés, ennek keretében környezettudatos magatartásra, a természeti és az ember által alkotott környezet megismerésére neveljük a gyermekeket.
Sor kerül több alkalommal sétákra, kirándulásokra, és gyakran látogatunk el színházba és könyvtárba is. Nagy hangsúlyt fektetünk a közösségbe való beilleszkedésre, az önkifejezésre és a megfelelő kommunikációra. A csoportban elsődleges a mozgásos játékok jelenléte és a drámapedagógia tevékeny szemlélete.
A csoport óvodapedagógusai: Jezerniczki Andrea és Kövér-Szabó Ágnes
Dadusuk: Horváthné Szür Magdolna

HÉTSZÍNVIRÁG csoport
Csoportunk az óvoda épületének alsó szintjén található. Csoportszobánk szeretetteljes, érzelmi biztonságot nyújtó légkört biztosít a gyermekeknek. Úgy gondoljuk, a gyermekkornak két tündérvilága van, cselekvés szinten a játék, szellemi síkon a mese. Ahogy nevünk is jelzi, csoportunkban sokszínű tevékenységek vannak. Előnyben részesítjük a szabad levegőn való mozgást. Amikor éppen nem az udvaron játszunk, akkor a csoportszobában ügyesítjük kezeinket: rajzolunk, festünk, gyurmázunk, gyöngyöt fűzünk, barkácsolunk.
Csoporthagyományaink közé tartozik a születésnapok megünneplése, kirándulások szervezése, ahol megismerkedhetnek a gyerekek a természet csodáival.
A csoport óvodapedagógusai: Somorjai Lívia és Ruff Kinga
Dadusuk: Zakárné Tóth Csilla


KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK

Az Óvodai Alapítvány 2007. évi közhasznúsági jelentése
Óvoda és bölcsőde beiratkozási tudnivalók 2020

Infoblokk Kedv Final Felso Erfa

Magyarfaluprogram Logo