GYENESINFO


Jézus Isten Szívéről Nevezett Kármelita Nővérek Kongregációja

Cím: 8315 Gyenesdiás, Darnay u. 15.
Tel: +36/83 316-201
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Kármelita rendet Szent Józsefről nevezett Boldog Mária Terézia Anya (2006. május 13.-án Boldoggá avatták) alapította 1891. augusztus 2-án Berlinben. Ekkor Szent József Gyermekotthon volt, majd később szentelték magukat Jézus Isteni Szívének Szolgálóivá. Jézusról nevezett Szent Teréziát megismerve Mária Terézia eljutott a Kármelhez.
Közösségük egészen a kármelita lelkiség szerint él, ahol a belső ima az elsődleges. 1896 óta Mária Terézia Anya és nővérei a gyermekek nevelését és gondozását is összekötötték a szemlélődő élettel. 1904-ben Olaszországban Rocca di Papa-ban alapították meg az anyaegyházat, amit az első világháború után áthelyeztek Sittardba. 1930-ban XI. Pius Pápa a kongregációt véglegesen jóváhagyta.

Magyarországon 1907-ben alapította meg Mária Terézia Anya az első zárdát Újpesten, további zárda alakult Pestszentlőrincen, Pesterzsébeten és Kőbányán. 1950-ben megsemmisítették a rendet, a nővéreket Visegrádon fogadták be. 1989. pünkösdjén Németh Miklós miniszterelnök engedélyezte a szerzetesek visszatérését a zárdákba.

A gyenesdiási zárdát 1990-ban alapították horvátországi nővérek, Magyarország minden részéről érkeztek ide nővérek. Jelenleg 10-en vannak, akik közül 3 fiatal nővér kiképzése jelenleg is folyik Zágrábban. 1989-2002 között Irén nővér volt a tartományi főnök, 2002-től a horvát származású Vjekoslava nővér. A gyenesdiási zárdát szociális tevékenység végzése, gyerekek nevelése céljából alapították

Infoblokk Kedv Final Felso Erfa

Magyarfaluprogram Logo