GYENESINFO


1962-ben jött létre, lőtere Gyenesdiáson a Csider-völgyben található, mely egyedülálló gyöngyszeme a magyarországi lőtereknek. A 10 méteres sportlövészettől egészen a 100 méteres precíziós lövészetig minden számot felvonultat és nemzetközi minősítéssel rendelkezik. Három megye vadászainak oktatási és vizsgapontjaként is működik. Országosan a futócéllövő eredményeikkel kiemelkednek.

A klubban 1962-től versengnek a sportlövők, honi és nemzetközi erőpróbákon. Egyre több sikerrel. Már 1985-ben volt nemzetközi eredményük, hiszen Keczeli Zoltán, a jelenlegi vezetőedző Európa-bajnok címet szerzett futóvad lövésben. Az utóbbi időben a jeles tréner lánya, Bianka lett a korosztályos világversenyeken a magyarok aranyoskája . Zsinórban nyert az elmúlt években 38 országos bajnoki aranyat, s többször lőtt országos csúcsot. A legutóbbi ob-n magasabb köregységgel győzött, mint az érvényben lévő világcsúcs. Így hazánkban két körrel a világcsúcs fölött jegyzik az országos rekordot! A közelmúltban a 3 Európa-bajnoki és a világbajnoki aranya után a plzeni vb-ről újabb 2 egyéni világbajnoki címmel, és 2 csapatbronzzal tért haza.

A klub lövészei fennállása óta több Európa és Világbajnoki érmet szereztek, illetve Ángyán József a 2000-ben a Sydney olimpián szerepelt.

2012- óta Major Veronika is többszörös világbajnoki és európa-bajnoki címmel gazdagította a Lövészklub sikertörténetét. 

  • 2012-ben a stockholmi futócéllövő-világbajnokságon a juniorok 10 méteres 40 vegyes számában harmadik volt.
  • 2013-ban az odensei légfegyveres Európa-bajnokságon a junior futócéllövők 40 vegyes versenyében szerzett ezüstérmet. A következő évben két versenyszámban junior Európa-bajnok lett.
  • A 2014-es világbajnokságon a juniorok között első lett a futócéllövők 10 méteres, 40 vegyes és a 20 + 20-as viadalán.
  • A 2015-ös junior Eb-n egy arany és egy ezüstérmet nyert.
  • A 2016-os junior Eb-n a futócél 20+20-as számban egyéniben és csapatban is harmadik volt. A futócél 40 vegyes versenyben egyéniben első, csapatban harmadik volt. Légpisztollyal egyéniben ötödik, csapatban nyolcadik volt.  Légpisztoly vegyescsapatban (Agárdy Vilmos) a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Ugyanebben az évben a junior vb-n a futócél 20 + 20 lövéses számában világbajnok lett. Az év végén a legjobb magyar sportlövőjének választották.
  • 2017-ben légpisztollyal valamint futócél 20+20 lövés és 40 vegyes versenyszámban junior Európa-bajnokságot nyert. Futócél 40 vegyes csapatban bronzérmes volt.A 2017-es junior vb-n sportpisztollyal és légpisztollyal is ötödik lett. Csapatban sportpisztollyal nyolcadik, légpisztollyal csapatban első helyezést ért el. A junior Eb-n sportpisztollyal egyéniben bronz-, csapat ezüstérmet szerzett. A 2017-es országos bajnokságon sportpisztollyal az alapversenyben 594 körrel országos csúcsot lőtt. 2017-ben ismét a legjobb magyar sportlövő lett.
  • 2018 januárjában ezúttal légpisztollyal lett magyar rekorder (579 kör). A 2018-as felnőtt légfegyveres Eb-n a futócéllövők 30+30-as versenyében negyedik, csapatban harmadik lett. Futócél 40 vegyesben ötödik, csapatban bronzérmes volt. A légpisztoly vegyescsapatban (Antal Balázs) 20. helyezést ért el. Légpisztollyal egyéniben tizenkettedik, csapatban hatodik lett. A 2018 augusztusában az újvidéki sportlövő Grand Prix-versenyen légpisztollyal 581 körös országos csúcsot ért el. A 2018-as világbajnokságon légpisztoly vegyescsapatban (Tátrai Miklós) 32. lett. Légpisztollyal egyéniben 78., csapatban 16. volt. Sportpisztollyal egyéniben 64., csapatban 13. volt.
  • 2019 februárjában az Újdelhiben zajló világkupa versenyen sportpisztollyal világcsúccsal első lett, amivel olimpiai kvótát szerzett. Két nappal később légpisztollyal is megnyerte a versenyt. A 2019-es légfegyveres Eb-n légpisztollyal bronzérmes, csapatban negyedik volt. 2019. évi Európa játékokon légpisztollyal 23. volt. Sportpisztollyal éppen lemaradt a döntőről. A 2019-es futócéllövő EB-n a 30+30 lövéses számban hatodik, csapatban harmadik helyezést ért el. Vegyescsapatban (Sike József) nyolcadik lett. A 40 vegyes versenyben Európa-bajnok lett. Augusztusban Rio de Janeiróban légpisztollyal világkupa versenyt nyert. A bolognai sportlövő Eb-n sportpisztoly egyéniben ezüst- csapatban bronzérmes lett.
  • A 2020-as légfegyveres Eb-n csapatban (Tobai-Sike Renáta, Fábián Sára) hatodik, vegyes párosban (Tátrai) negyedik, egyéniben tizenhatodik volt. (Forrás: wikiepedia.org)