Gyenesdiás Nagyközségért kitüntető cím birtokosa

Claudio Macor 1951. január 18-án született Feldbach-ban (Ausztria).
Teológiát és pedagógiát végzett Grazban. 1987-től a Großsteinbach-i Általános Iskola igazgatója.
A 1980-as évek eleje óta jár családjával Gyenesdiásra.

1990-ben került kapcsolatba a gyenesdiási Általános Iskolával. E kapcsolat hamar elmélyült a großsteinhbachi és gyenesdiási Általános Iskola között. Fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy kellő mennyiségű anyagi támogatást gyűjtsön össze Ausztriában a magyar tanulók évenkénti egy hetes ausztriai kirándulására, melyet osztrák évfolyamtársaikkal együtt tettek meg tíz éven át. Ez alatt az egy hét alatt a magyar gyerekek megismerhették Ausztria legszebb tájait.
1999-ben a két iskola közti barátság ápolásáért, a gyenesdiási gyerekek ausztriai útjainak megszervezéséért Gyenesdiás Önkormányzata Claudio Macort a „Gyenesdiás Nagyközségért” kitüntetéssel jutalmazta.
2002-ben az osztrák köztársasági elnök – munkája elismeréseként – főtanácsosi címet adományozott részére. 2003-ban egészségügyi okok miatt nyugállományba vonult. Ettől kezdve sajnos az iskolák közötti partneri kapcsolat is megszakadt, jelezve ez a tény, hogy ő volt a motorja a gyenesdiási tanulók ausztriai vendégül hívásának.
A közös Európa gondolatát ő már a ’70-es évek óta hangoztatja, ennek a gondolatnak aktív megvalósítója is volt, amennyiben hosszú évtizedeken át dolgozott a népek közötti barátság elmélyítésén, a határok nélküli Európa létrehozásán. Tanárként ezt főleg a fiatalok segítésével, nevelésével képzelte el.
2006-ban váratlanul és tragikus körülmények között elhunyt felesége, Brigitta. Ettől kezdve gyenesdiási látogatásai ritkábbá váltak, de emlékeiben a szeretett magyar Balaton-parti település Gyenesdiás kitörölhetetlenül ott maradt.

Magyarfaluprogram Logo